Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Φλώρινας
Η έκθεση είναι σχεδιασμένη με τη σύγχρονη μουσειακή αντίληψη, που θέλει τον επισκέπτη όχι απλά θεατή αλλά κοινωνό του έργου του αρχαιολόγου και συγχρόνως με μία χαρακτηριστική εκπαιδευτική διάσταση (γενική ενημέρωση, αλλά και εποπτικό υλικό). Η έκθεση είναι θεματικά δομημένη και τρία διαφορετικά χρώματα αντιστοιχούν στις τρεις ενότητες της έκθεσης που αναπτύσσονται στο ισόγειο
Αρχαιολογικά εκθέματα
Η έκθεση του ισογείου, περιλαμβάνει τρεις βασικές ενότητες. Στην πρώτη, που αναπτύσσεται στην αίθουσα αριστερά της εισόδου, ο επισκέπτης ενημερώνεται για την γεωμορφολογία και ιστορία της περιοχής που καλύπτει σήμερα ο νομός Φλώρινας, από την εποχή της εμφάνισης των πρώτων αρχαιολογικών λειψάνων (5800 π. Χ. περίπου) έως το τέλος της ρωμαϊκής περιόδου, καθώς και για την έως σήμερα αρχαιολογική έρευνα.
Στις δύο γειτονικές αίθουσες εκτίθενται αντιπροσωπευτικά δείγματα γλυπτικής κυρίως των ρωμαϊκών χρόνων, από διάφορες περιοχές του νομού Φλώρινας. Ανάγλυφες επιτύμβιες και αναθηματικές στήλες με ποικίλα θέματα (ιππείς, πορτρέτα, νεκρόδειπνο, θεοποιήσεις θνητών) ολόγλυφα έργα και επιγραφές στο σύνολό τους ελληνικές, που προσφέρουν πλήθος στοιχείων για ονόματα ανθρώπων και πόλεων, θρησκευτικές αντιλήψεις, κοινωνικές συνθήκες και πολιτικές καταστάσεις.
Στην τέταρτη αίθουσα εκτίθεται το ψηφιδωτό που διακοσμούσε το δάπεδο κτηρίου ρωμαϊκών χρόνων από τις Κάτω Κλεινές, που αποκαλύφθηκε από την θέση του και συντηρήθηκε.
Στον πρώτο όροφο του Μουσείου είναι εκτεθειμένα ευρήματα των ελληνιστικών χρόνων (αριστερό τμήμα) και της βυζαντινής εποχής (δεξιά). Τα ευρήματα της ελληνιστικής εποχής (κεραμική, πηλοπλαστική, μεταλλικά αντικείμενα) προέρχονται από τις ανασκαφές αρχαιολογικών χώρων στις Πέτρες Αμυνταίου και στην Φλώρινα ( λόφος Αγίου Παντελεήμονα).
Ανασκαφικά ευρήματα Αρμενοχωρίου (αγγεία, εργαλεία), αλλά και ενημερωτικά κείμενα και εποπτικό υλικό για τον επισκεπτή (αναπαράσταση σκηνών της καθημερινής ζωής του προϊστορικού ανθρώπου).
Ανάγλυφες επιτύμβιες και αναθηματικές στήλες (ιππείς, πορτρέτα, θεοποιήσεις θνητών), ολόγλυφα έργα και ελληνικές επιγραφές.
Αποκαλύφθηκε σε ιδιωτική οικία και μάς δίνει την εικόνα για την ευμάρεια των κατοίκων στην περιοχή της Φλώρινας κατά τη ρωμαϊκή εποχή.
Αγγεία, ειδώλια, μεταλλικά αντικείμενα κλπ.
Τοιχογραφίες, τέμπλα, βημόθυρα ναών κλπ.